Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Şartları Nelerdir?

 

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Nedir?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması sanığın işlediği suçun doğurduğu cezanın, 5 senelik denetim süreci boyunca kasıtlı olarak tekrardan aynı suçu veya bir başka suçu işlememesi durumunda verilen cezanın iptal olmasını ve davanın düşmesini sağlayan CMK 231’de düzenlenen sanık lehine bir durumdur.

Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki : Sanığa adli para cezası verilmişse doğrudan mı dolaylı mı olarak verildiği önemlidir. Direkt olarak adli para cezası verildiği durumlarda HAGB kararı verilebilir. Ancak hapis cezasından adli para cezasına çevrilmek suretiyle verildiyse HAGB kararı verilemez.

 

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Şartları Nelerdir?

  • Mahkemece yapılan yargılama sonucunda hakim tarafından verilen mahkumiyet süresinin 2 seneden az olması gerekiyor.
  • Sanığın daha önce herhangi bir suçtan mütevellit HAGB almamış olması gerekir.
  • Hakim, sanığın yeniden suç işlemeyeceğine kanaat etmeli.
  • Taksirli (kasıtsız) işlenen suçlar HAGB’nin bozulmasını teşkil etmez
  • Sanığın işlediği suç sonucu ortaya çıkan zararı tazmin etmesi gerekir

 

 

HAGB Kararı Çıktıktan Sonraki Süreç Nasıl işliyor?

HAGB kararı çıktığında sanık hakkında 1 yılı aşmamak kaydıyla denetimli serbestlik tedbirleri uygulanır. Bu tedbir bir kamu kurumunda veya bir başkasının gözetimi altında çalışması, belirli yerlere gitmesinin yasaklanması ve belirli yerlere gitmek zorunda olması şeklinde düzenlenir. Bu denetimleri tabii olmamak ve veya bu 5 yıllık süreçte kasten tekrar suç işlemek hükmün açıklanmasına sebep olur.

 

HAGB Kararı Çıktıktan 5 sene sonra hangi sonuçlar ortaya çıkar?

HAGB kararı çıktıktan sonra denetimli serbestlik hükümlerine uyan ve 5 yıl boyunca kasten suç işlememiş sanıklar hakkında verilen hüküm açıklanmaz ve doğuracağı sonuçlar düşer.

 

HAGB Kararı Sicil Kaydına İşlenir Mi ve Memuriyete Engel Mi?

HAGB kararları Adli sicil kaydına işlenmez ancak özel bir sisteme kayıt olur. Bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında savcı hakim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde ise HAGB bilgilerine erişilebilir.

HAGB kararı çıktıktan sonra bu sürece uygun hareket edilmesi sonucunda bir mahkumiyet durumu yaratmayacağı ve kişi hiç suç işlememiş gibi olacağından sanığın memuriyetine engel değildir.

 

Anayasa Mahkemesi (AYM), ‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)’ düzenlemesini iptal etti. Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yaptığı başvuruya ilişkin AYM’nin 1 Haziran 2023’te verdiği karar, bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Karar, 1 yıl sonra yürürlüğe girecek. Bu sebeple  01.08.2023 tarihinden sonra HAGB hükümleri uygulanamayacak. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu