Bilişim Suçları – Erişimin Engellenmesi

Erişimin Engellenmesi Kararı Nasıl Alınır?

Fiziken yaşadığımız dünyada sınırsız bir özgürlük ortamı olmadığı gibi internet dediğimiz sanal alemde de sınırsız bir özgürlükten söz edilemez. İnternet hayatımıza son 20-30 yıl içerisinde girmiş ve sınırsız bir özgürlük alanı gibi algılanmıştır. Ancak şu an geldiğimiz yer itibariyle hiç kimse hukuk kuralları dışında bir özgürlüğü savunamamaktadır. Çünkü hemen hemen herkes, bir şekilde internet ve internetten kaynaklı durumlar nedeniyle mağduriyet yaşamıştır.

Bilişim Suçları - Erişimin Engellenmesi

Türkiye’de 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 8. Maddesi gereği  katalog suçlar kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları verilmektedir. Bu kararları Türkiye’de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca yerine getirmektedir. Yine mahkemeler dışında ve aciliyete binaen Bakanlık veya Başkanlık re’sen erişimin engellenmesi yapar ve  mahkeme onayına sunmaktadır. 5651 sayılı Kanunda yapılan 6518 ve 6527 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerle birlikte 9-A maddesinde saylan Özel Hayatın Gizliliğinin İhlal Edilmesi durumunda da ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde re’sen erişimin engellenmesi yapılabilir.

İnternette şirketimin veya şahsımın kişilik haklarını ihlal eden yazılar bulunmaktadır. Bu haber ve yazıların kaldırılması veya erişimin engellenmesi için ne yapmalıyım?

Bilişim Suçları Avukatı ile  Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurunuz hazırlanır ve ivedilikle karar alınır. Mahkeme bu tür başvuruları çok kısa bir zaman içerisinde karara bağlar. Verilen kararlar Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne gönderilir ve söz konusu URL ve alt domainler yada haber adresine erişim yasağı uygulaması uygulanır.

Kişilik haklarına saldırı veya ihlali durumunda verilen Erişimin Engellenmesi Kararı için kesinleşmeyi beklemek gereklimidir?

Sulh Ceza Mahkemesi’nin vereceği Erişimin Engellenmesi Kararı’nın kesinleşmesi gerekmez ve kesinleşmesi için tebliğe çıkarılmasına gerek yoktur. Bilişim Avukatı’nın Sulh Ceza Hakimliğinden alacağı Erişimin Engellenmesi Kararı aynı zamanda kararı veren mahkeme tarafından Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne gönderilir ve erişim kararı uygulanır.

Https protokolü kullanan facebook,  youtube ve twitter gibi sitelere yönelik erişim engellenmesi kararı verilebilir mi?

Http ile başlayan tüm sitelere Erişim Engellenmesi Kararı Türkiye’de uygulamaya konulmakta ilgili sitenin erişimi engellenmektedir. Https prokolü kapsamında yayın yapan  ‘’facebook.com’’, ‘’youtube.com’’, ‘’twitter.com’’ gibi internet adresleri sayfalarında yer verilen içeriklerin Erişimin Engellenmesi tedbirinin uygulanması teknik olarak mümkün bulunmamaktadır. Bu yönde verilen mahkeme kararlarının uygulanması için Bilişim Avukatı’nız tarafından sitelerin Türkiye temsilciliklerine ve yurtdışı başvuru merkezlerine gönderilir. Süreç biraz zaman alsa da erişimin engellenmesi kararı genel olarak uygulanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu