Müşterek Çocuğun Yurt Dışına Çıkış İşlemleri

 

MÜŞTEREK ÇOCUĞUN YURT DIŞINA ÇIKIŞ İŞLEMLERİ:

Evli ve boşamış çiftlere göre bu durum farklılık göstermektedir.

 

EVLİ ÇİFTLERDE YAPILACAK İŞLEMLER ŞU ŞEKİLDEDİR:

 

Eğer evliyseniz ve müşterek çocuğu yurt dışına çıkarmak istiyorsanız, eşinizin rızası zorunludur. Eşinizin rızasını Noter huzurunda imzalı beyan etmesi, diğer bir deyişle noter onaylı muvafakatname gerekir. Aksi takdirde gümrük memuru çocuğun yurt dışına çıkışını onaylamaz. Bazı durumlarda havayolu şirketleri de muvafakatname isteyebilir. Bu durumda çocuğun yurt dışına çıkışı için muvafakat gerekmediğine dair mahkemeye başvurulabilir.

 

BOŞANMIŞ ÇİFTLERDE İSE YAPILACAK İŞLEMLER ŞU ŞEKİLDEDİR:

 

Ancak evli değilseniz, müşterek çocuğu yurt dışına çıkarmak için velayetin hangi eşte olduğuna bakılmalıdır. Velayet hakkı kendisinde olan taraf çocuğun eğitimi, bakımı, yaşayacağı yer ile ilgili her türlü kararı tek başına alabilir; dolayısıyla çocuğu yurt dışına da çıkarabilir ve hatta yurt dışına yerleşebilir. Ancak yurt dışına çıkışın, çocuğun üstün yararı veya diğer eşin çocukla kişisel ilişkisi ile çatışan bir durum teşkil etmemesi gerekir. Aksi halde velayete sahip olmayan eşin dava hakkı doğabilir.

 

ORTAK VELAYET HALİNDE YAPILACAK İŞLEMLER:

 

Son zamanlarda artan ortak velayet kararları ile gündeme gelen ortak velayet sahibi çiftlerin çocuklarının yurt dışına çıkış izin işlemleri tıpkı evli çiftlerin müşterek çocuklarında uygulanan işlem gibi eşlerin rızası ve noter onaylı muvafakatname gerektirir.

 

ÇOCUĞUN YURT DIŞINA ÇIKMASI İÇİN VİZE BAŞVURUSUNUN REDDİ:

 

Bazı ülkeler boşanmış eşlerin çocukları için yaptıkları vize başvurusunu reddetmektedir. Bu durumda, Aile Mahkemesine başvurarak müşterek çocuğun yurt dışına çıkarılmasına ilişkin karar verilmesini talep etmek gerekir. Belirtmek gerekir ki, bu davanın açılabilmesi için vize başvurusunun reddedilmiş olması gerekir; aksi halde mahkemece dava hukuki yarar yokluğundan reddedilecektir.

Çocuğun yurt dışına uzun bir süre için veya başka bir ülkede yaşamak için çıkarılması durumunda ise, velayet durumunun değerlendirilmesi için diğer eş dava açma hakkına sahiptir.

 

 

ÇOCUĞUN YURT DIŞINA YERLEŞMESİ:

 

Velayet hakkı kendisinde olan eş, çocuğun yurt dışına yerleşmesine karar verebilir. Bunun için diğer eşin rızası aranmasa da, çocuğun velayetinin değiştirilmesi için dava açma hakkı doğabilir.

 

Belirtmek gerekir ki, çocuğun menfaati anne-babanın menfaatinden üstündür. Çocuğun menfaati iki açıdan değerlendirilir; bir yandan çocuğun ailesiyle olan bağlarının korunması amaçlanırken, diğer yandan çocuğun huzurlu bir ortamda yetişmesi sağlanmaya çalışılır. Hiçbir ebeveynin çocuğun sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyecek önlemler aldırma hakkı yoktur.

 

 

EKSTRA HUSUSLAR:

 

Velayete bağlı olarak izin hususları uzun ve detaylı işlemlerdir bu sebeple hukuki süreçlerinizi yönetebilmeniz adına yasal bir temsilci olan avukatlar aracılığıyla bu işlemleri yürütmeniz sizin için daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. Daha sonra geri dönüşü olmayan sıkıntılar yaşamamak adına avukat aracığıyla bu süreci yönetmek en doğru tercih olacaktır.

 

Henüz boşanma davası aşamasında olan çiftlerde çocuk hakkında kalıcı bir velayet kararı tesis edilmemiş olması halinde, tedbiren çocuğun velayeti kendine verilmiş eş ya da henüz tedbir kararı verilmemiş olsa da çocuğun bilfiil birlikte yaşadığı ebeveyni hakkında çocuğu yurt dışına kaçıracağı hususunda makul şüphe oluşması durumunda aile mahkemesine başvurularak çocuk hakkında tedbiren değişik iş kararı ile yurt dışı çıkış yasağı verilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu