Mal kaçırma ve Boşanma Davaları

Boşanmada Eşlerin Mal Kaçırması

Boşanma davalarında yaşanan en büyük ihtilaflardan ve sıkça sorulan sorulardan biri de boşanma evresine girerken veya dava sırasında eşlerden birinin diğerinden mallarını kaçırmasıdır. Boşanmada eşin mal kaçırmasını engelleyecek bir çok yol olmasına rağmen bu yolların zor, süreç gerektiren ve yıpratıcı olduğu aşikardır.

Mal kaçırma ve Boşanma Davaları

Mal kaçırmada devir ve satış işlemlerini engelleyen yasal bir düzenleme yok. Ancak bir taşınmaz üzerine konulabilen “Aile Konutu Şerhi”, diğer eşin rızası dışında yapılacak bir devri engellemektedir. Ailenin yaşadığı konut dışında diğer taşınmaz ve mal varlıklarına yönelik bu tür bir tedbire yasalarımızda maalesef yer verilmemiştir.

Boşanma sırasında mal kaçırma ihtimaline daha evvel Aile Konutu Şerhi gibi koruyucu bir tedbir olmamakla beraber, devirlerin önüne geçebilmek için, mahkemeye başvurmak suretiyle diğer eşin malları üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlayabilme, malların kaçırılması ve elden çıkarılması ihtimaline binaen tedbir talep etme hakkı mevcuttur.

Hukuk sistemimizde yer alan boşluklar nedeniyle çocuklar ve kadınlar öncelikle ekonomik olarak büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar.  Boşanma davası açılacağını anlayan eş, hemen tüm mallarını akraba ve arkadaşlarının adına devretmeye başlamaktadır. Hatta kulaktan dolma bilgilerle bir kaç kişi adına devirler yapıp muvazaa iddiasını çürütmek istemektedirler.

Nakit varlıklar ve şirket hisseleri alacak ve diğer malvarlıklarında aynı işlemler yapılmaktadır. Bu durumları engelleyecek ve malları hiçbir endişe taşımadan  devir alan kişilere karşı yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Dünyada bir çok ülkede yasal düzenlemelerle muvazaalı devir gerçekleştiren kişilere karşı cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Kadınları ve özellikle çocukları koruyacak bu tür düzenlemelere evleviyetle ihtiyaç duyulmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu