En İyi Ceza Avukatı Adamı İpten Alırmış

KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARI NASIL BOZULUR

En İyi Ceza Avukatı Adamı İpten Alırmış
Çoğu zaman filmlerde rastladığımız ve başımıza gelmeyeceğinden emin bir şekilde yaşadığımız komplolar görmüşüzdür. Kimse başına bu türden bir olayın gelmesini istemez. Ancak işlemediğimiz bir suçtan yargılanıp ceza aldığımızı ve bu cezanın kesinleşip infaz aşamasına geldiğini bir düşünün. Her ne kadar ceza yargılaması maddi gerçeklik üzerine kurulmuş olsa bile böyle bir olayın memleketimizde yaşanma olasılığı çok fazla olduğu gibi başımıza gelme ihtimali de azımsanamayacak derecede kuvvetle muhtemeldir.

Özellikle son yıllarda yaşanan polis, savcı, hakim işbirliğinde ve uydurma senaryolarla yaşanan hukuk skandalları görüldükten sonra sadece filmlerde değil hayatın tamda ortasında ve gerçeğinde yaşanabileceği kanıtlanmıştır. Yayınlanmış yüzlerce haber başlığından sadece bir kaçına örnek vermek istiyorum.

Davaların ayrıntılarına girmeyeceğim. İsteyen internette araştırıp bakabilir.

**“Bandırma Davası’nda yeniden yargılama kararı çıktı

**“…… Davasında Yeniden Yargılama Kararı

**“…… Sanığı İmama “Masumiyet Karinesinden” Yeniden Yargılama

**” Yargıtay 15. Ceza Dairesi, Yargıtay Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine yapılan itirazı kabul ederek, daha önce onamış olduğu kararı kaldırdı.”

**” şike davasında yeniden yargılama kararı” vs..

Peki hakkınızda davalar açıldı ve mahkemeler ceza kararı verdikten sonra Yargıtay’da onama kararı verdi. Belki çevrenizden veya avukatlarınızın yardımıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunu da denediniz ve sonuç olumsuz. Kanun yollarını tükettiğinizi düşünerek kadere boyun eğmek gerek, şeriatın kestiği parmak acımaz diye düşünüyorsanız yanılgı içerisinde olduğunuzu ifade edeyim.

**Kesinleşen her türlü mahkumiyet kararına karşı itiraz prosedürü vardır ve bu yol mutlaka kullanılmalıdır. İtiraz prosedüründe gerekçeler yerinde bulunsa bile ilgili ceza dairesine giden dosya üzerinden tekrar inceleme sağlanır. Bu inceleme neticesinde dosyanın tekrar yargılanma yapılmak üzere mahkemeye gitmesi sağlanabilir.

Söz konusu yasa yolu CMK’nın 308.” Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re’sen veya istem üzerine, ilâmın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.”   6352 Sayılı Kanun ile bu maddeye eklenen ikinci ve üçüncü fıkra hükmüne göre de” İtiraz üzerine dosya, kararına itiraz edilen daireye gönderilir. Daire, mümkün olan en kısa sürede itirazı inceler ve yerinde görürse kararını düzeltir; görmezse dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderir.”

Sonuç olarak şunu söyleyelim. “ Kesinleşmiş mahkeme kararı sonucu verilen hapis cezasına itiraz mümkündür ve bu şekilde kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılmasına ve infazın durdurulmasına ilişkin kararlar alınabilir”.

ÖNEMLİ NOT:

1-Cezaların infazı hakkında bilinen bir yanlışı burada değinmeden geçemeyeceğim. Kişi hakkında verilen ve 3 yılı aşan mahkumiyetlerde onama kararı tebliğ edilmeden kişi hakkında yakalama kararı çıkarılır. Ancak 3 yılın altında ki mahkumiyetler için davet kağıdı düzenlenir ve kişinin adresine tebliğ edilir.

2-Hakkınızda verilen hapis cezasının çoğunu çekmeye devam ediyor olabilirsiniz. Hatta uzun zamandır firari olarak yaşamınızı devam ettiriyor olabilirsiniz. Kanun yollarını kullanarak ve itirazlarınızı doğru yerlere yaparak tahliyenizi hatta beraat kararı almanız mümkündür. Bunun için ümidinizi kesmeden iyi bir ceza avukatıyla alarak neler yapabileceğiniz hakkında destek alınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu